Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Sala de premsa

Convocatòries de premsa

Totes

El Grup de Rescat de Muntanya del Consell de Mallorca continua amb la seva formació amb una nova jornada conjunta

El Grup de Rescat de Muntanya del Consell de Mallorca continua amb la seva formació amb una nova jornada conjunta

(27/03/2024)

L’objectiu de les pràctiques és potenciar el treball en equip i millorar les competències en tècniques de salvament

El Grup de Rescat de Muntanya (GRM), col•lectiu especialitzat del Servei dels Bombers de Mallorca, ha fet avui una jornada de formació conjunta a la zona del Santuari de Lluc. És una de les vuit maniobres formatives que fa l’equip cada any i tenen com a objectiu promoure i potenciar el treball en equip de forma coordinada i col•laborativa, a més de millorar les competències professionals en les tècniques i en els procediments de rescat.

Des de fa ja tres edicions, el Servei dels Bombers de Mallorca ha decidit que una de les vuit maniobres anuals del GRM sigui conjunta. D’aquesta manera es reuneix el Grup de Rescat de Muntanya sencer i es potencia el treball en equip. Els exercicis que s’han fet a la jornada d’avui han estat pensats i dissenyats pels caporals del Grup de Rescat de Muntanya del Consell de Mallorca, donant resposta a les inquietuds dels membres del grup. Durant la pràctica, s’han posat en comú els procediments i protocols de treball estandarditzats per donar una resposta integral i cooperativa a les víctimes d’accidents a la muntanya. S’ha prestat especial atenció als exercicis de recerca, escalada, treball a torrents i espeleologia.

El director insular d’Emergències, Joan Fornàs, que ha assistit a la jornada, considera que aquest tipus de pràctiques «són essencials per a la formació de l’equip i per estar al dia i millorar els procediments d’actuació. El Servei dels Bombers de Mallorca i el Grup de Rescat de Muntanya són un referent en situacions de rescat i no deixen de formar-se mai». També ha acudit a la cita el cap de Servei dels Bombers de Mallorca, Pedro Ladaria.

A les pràctiques, hi ha participat el Servei d’Atenció Mèdica Urgent (SAMU 061), que ha organitzat un exercici. També hi han estat presents els Grups de Rescat i Intervenció a Muntanya (GREIM) de la Guàrdia Civil i la Direcció General d’Emergències i Interior del Govern de les Illes Balears. La cita ha servit per fer una jornada de convivència i posar en comú aspectes del funcionament dels rescats i millorar l’operativitat dels salvaments. 

El Grup de Rescat de Muntanya dels Bombers de Mallorca està format per 40 efectius, repartits entre el Parc de Sóller, on hi ha 8 caporals i 16 bombers, i el Parc d’Inca, que disposa de 16 bombers. Durant el 2023 l’equip especialitzat dels Bombers de Mallorca va fer 326 intervencions, entre rescats i altres actuacions, rècord de la unitat. Enguany ja han actuat en 52 ocasions, fins el 24 de març.

Durant la jornada d’avui s’han fet 5 exercicis:

1. Rescat d’una víctima amb llitera per tirolina

S’ha rescatat una víctima fent servir una llitera, que es desplaça per dues tirolines encadenades. S’ha fet la pràctica amb dues politges i després només amb una, per comprovar els avantatges del segon sistema.

2. Torn manual

S’ha fet un taller de tracció de torn en una posició vertical per a la tracció de la llitera amb tirolina. S’ha treballat el procés d’estabilitzar el torn a terra i la transferència de càrregues.

3. Evacuació amb llitera horitzontal a un terreny amb pendent irregular

Salvament d’una víctima que, a causa de les lesions que té, s’ha d’evacuar al més horitzontal possible. El pendent de la zona és irregular i, per aquest motiu, s’ha de fer una maniobra per mantenir la llitera horitzontal i estabilitzada.

4. Transport d’una víctima amb llitera

S’ha fet un recorregut transportant una víctima i s’han recordat els punts a tenir en compte sobre la llitera Kong Lecco, que és la que més s’utilitza en els rescats. S’ha iniciat la pràctica amb la llitera en posició horitzontal i s’ha passat a una posició vertical. S’ha prestat especial atenció a la transició per moure la llitera en un terreny dificultós, centrant el punt d’interès de la intervenció en la víctima i el seu benestar.

5. Taller d’atenció sanitària coordinat pel Servei d’Atenció Mèdica Urgent SAMU 061

S’ha fet un taller del SAMU 061 d’atenció sanitària. La pràctica s’ha dividit en dues parts: familiarització amb el material sanitari per a l’assistència al personal sanitari a un suport vital avançat, i actualització a les guies sobre la immobilització espinal al medi natural.