CA

Medicina esportiva

El Consell de Mallorca col·labora en xarxa amb les federacions i els ajuntaments en la nova campanya «Va de Segons»: conscienciació al voltant de la reanimació cardiopulmonar com a passa indispensable per salvar vides. 

El Consell de Mallorca, mitjançant el Servei de Medicina de l’Esport i en col·laboració amb la Federació de Futbol de les Illes Balears, ha desenvolupat un vídeo i cartellera instructiva que arribarà a federacions i ajuntaments. L’objectiu és fomentar i motivar una actuació ràpida dels testimonis en cas d’accidents cerebrovasculars i cardiovasculars als espais esportius.

La campanya #VadeSegons està protagonitzada per Guillermo Cuadra, àrbitre de primera divisió que forma part de la llista de col·legiats FIFA, i Carlos Barrón, futbolista porter del Palma Futsal de la primera divisió espanyola de futbol sala i jugador internacional amb la selecció. 

Activitats:

 • Actualització del «Protocol de reanimació cardiopulmonar (RCP) adaptat a la situació covid-19» per fomentar una actuació ràpida en casos d’accidents esportius.
 • Vídeo informatiu per inserir a les plataformes formatives i xarxes de comunicació de les federacions.
 • Cartellera amb les passes per fer una actuació RCP per als poliesportius municipals de Mallorca.
 • Suport tècnic a federacions, clubs i ajuntaments.
 • Jornada professional telemàtica dins del programa «Observatori Esportiu de Mallorca», al voltant d’un tema d’actualitat.

El Servei de Medicina Esportiva del Consell de Mallorca té com a objectiu controlar la salut de tots els infants de Mallorca que practiquen activitat física i esport, amb la finalitat de prevenir malalties i lesions relacionades amb la pràctica esportiva.

Activitats:

 • Programes preventius: osteoporosi, risc cardiovascular, revisions mèdiques (esport escolar i federat), prevenció de la mort sobtada, programes temàtics. Monogràfic 2020: «Obesitat km 0».
 • Investigació: publicacions convenis, assessorament en medicina esportiva.
 • Suport tècnic a federacions, clubs i ajuntaments.
 • Jornades professionals: al voltant d’un tema d’actualitat.

El Consell disposa de deu centres comarcals habilitats per fer exploracions mèdiques a Palma, Andratx, Calvià, Inca, Felanitx, Manacor, Capdepera i Pollença. L’any 2019 es varen fer més de set mil dues-centes revisions.

Revisions mèdiques

La medicina de l’esport té un sentit preventiu i la millor prevenció és fer una revisió mèdica esportiva adequada a cada edat i a cada esport. En la revisió mèdica esportiva del Consell de Mallorca s’intenten detectar totes les contraindicacions per a la pràctica de l’esport, tant cardiològiques com ortopèdiques o de qualsevol tipus, i també es donen les indicacions necessàries per millorar el rendiment dels nostres esportistes.

A documents relacionats trobareu un document amb els centres on es fan revisions a càrrec del Consell.

 

Valoració funcional i ortopèdica

El Consell treballa l’exploració mèdica des del Servei de Medicina Esportiva en diverses àrees.

 • Valoració funcional: és fonamental en els esportistes d’alta competició i també en els que presenten problemes de tipus asmàtic, cardiològic o respiratori. Es valoren índexs com el consum d’oxigen, l’índex de lactat en sang i es valora el treball respiratori i el comportament del cor a diferents intensitats d’esforç.

Amb aquestes dades es pot donar informació molt important al personal tècnic i entrenadors de l’estat fisiològic dels seus esportistes, i també es pot millorar la condició física general i les condicions específiques de potència i resistència.

 • Valoració ortopèdica: és molt important, principalment en edat de creixement. En l’època de creixement els cartílags estan tots oberts i les desalineacions de membres inferiors, alteracions de columna, de maluc o de genolls poden implicar posicions vicioses o lesions de sobrecàrrega. És per això, que el control ortopèdic en l’infant és fonamental i cal fer un seguiment complet durant tota l’època de creixement i maduració.

El Servei de Medicina Esportiva del Consell de Mallorca proposa un treball d’investigació i de difusió anual entorn a la salut . El 2020/21 s’ha treballat en «Obesitat km 0». Tal com indica l’OMS «la obesitat ha assolit proporcions epidèmiques a nivell mundial i, cada any moren, com a mínim, 2,8 milions de persones a causa de l’obesitat o sobrepès».

Per aquest motiu, hem treballat fent una feina de difusió preventiva al voltant d'aquesta epidèmia: «Quarta Monografia del Servei de Medicina de l’Esport del Consell de Mallorca: Obesitat km 0».

 • Com prevenir-la: fer exercici físic i menjar sa
 • Els nutrients i la seva importància: hidrats de carboni, proteïnes, greixos, fibra
 • Programa 5 al dia
 • Aliments a evitar: brioixeria industrial, begudes ensucrades
 • Control del pes
 • L'aigua i el seu paper fonamental

Documents relacionats

Esports